Hej TT!

Jodå, givetvis inser jag den gedigna graden av banka-skallen-mot-väggen – men för saks skull…


Hej!

Med anledning av den uppmärksamhet som nyheten kring antidepressiva läkemedels verkan har fått i både tidningar och sociala medier, ber jag er att ta t ex följande replik i beaktande. Det gäller ett omgående svar på den i sammanhanget aktuella rapporten från the Lancet. Avsändare är The Council of Evidence-based Psychiatry Replik. 

Det som folk i allmänhet läser och hör i nyheterna i Sverige idag, stämmer dock illa överens med rapportens verkliga innehåll. Det meddelande som basuneras ut i radio och press är
 att antidepressiva faktiskt fungerar, trots allt.

Rimligt? Olyckligt. Och definitivt ingen nyhet.

Exempelvis hörs bland Folket idag: ”Tänk, jag visste inte ens att det här debatterades. Det är väl klart att de fungerar. Härligt att det är bestämt nu då …”.

Fungerar – i vilken betydelse då? Ärligt talat, är inte det här en skrämmande kommentar, och samtidigt (kanhända) ett uttryck för att den polarisering som dominerar psykvården och läkemedelssynen i vårt land, också splittrar patientkåren. Antingen syns patienten vara för eller mot medicinering. Ett antagande som kan få mycket olycklig utgång, och ett tecken på att folk i allmänhet måste lära sig att skilja på ‘sjukdom’ och ‘sjukdom’.

För det är ett obestridligt faktum, att tusentals patienter bara i lilla landet Sverige kan vittna om att överförskrivning av antidepressiva medel leder till omfattande problematik för många. Också medicinsk expertis kan, förvisso i mindre skala, vittna om detta. Inte att förglömma avsaknaden av adekvat vård för den patient som önskar att på tryggt manér sätta ut dessa mediciner och avsluta sin behandling. (Någon regelbunden utvärdering av medicinering med antidepressiva är för övrigt inte heller att ta för given!)

Gör om, gör rätt? Visst belyser ni rapporten på mindre vinklat sätt än t ex brittisk media, men det framstår klart av reaktioner, i sociala medier inte minst, att läsare och lyssnare  betraktar detta som att ”jajamän, där satt den – antidepressiva är ett klockrent piller för oss alla”. Ja, tänker jag missmodigt, kanske till och med att betrakta som den ”quick fix” som med största sannolikhet inte finns. Dessa piller är ingen bot, men de kan göra nytta i rätt sammanhang.

Fara å färde, således? Det är jag långt ifrån ensam om att tro. Särskilt i den händelse den läsare/lyssnare som bara orkar höra rubriken och känner sig nedstämd/stressad/sömnlös/allmänt stressad tar med sig rubriken och går till vårdcentralen… ”Visst, antidepressiva är faktiskt effektiva trots allt. Det har jag hört från TT.”

Kort sagt handlar det om tydlighet: Det här att pillren gör verkan är ingen nyhet. Vänligen tydliggör detta, och begrunda med fördel ”faktiskt” och ”trots allt” i rubrikens skallande. För hela samhällets skull.

Bästa hälsningar,


Anbelangande TT:s rapportering – kika i vilken som helst av alla Sveriges tidningar idag, fredag 23 februari. Exempelvis här.

 

”…the trials only covered short-term antidepressant usage (8 weeks) in people with severe or moderate depression.  Around 50% of patients have been taking antidepressants for more than two years, and the study tells us nothing about their effects over the long term. In fact, there is no evidence that long-term use has any benefits, and in real-world trials (STAR-D study) outcomes are very poor.

Lastly, and perhaps most importantly, the study does not bury the controversy around the damage caused by unnecessary long-term prescribing.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s